Uprawa malin

Uprawa malin

Jakie owoce możemy uprawiać na ograniczonej przestrzeni, bez ogrodu? Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca na kilka pojemników lub dużą ścianę, na której możemy postawić skrzynki ścienne i wiszące kosze lub kratę, jesteśmy na dobrej drodze do produkcji własnych świeżych owoców dla rodziny. Ile produkujesz i jakiego rodzaju zależy od Ciebie i dostępnej przestrzeni.

Jakie owoce możemy wyhodować? Będziesz zaskoczony!

 

Mrozoodporność jest ważnym czynnikiem przy uprawie owoców i warzyw bez ochrony szklarni.  Istnieje jednak wiele rodzajów roślin uważanych za „odporne na mróz” i to na nich powinniśmy się skupić, aby przetrwać zimowe miesiące.

Na lato powinniśmy skupić się na miękkich owocach, takich jak truskawki, maliny, jeżyny, jeżyny i tak dalej. Porzeczka czarna, porzeczka czerwona i porzeczka biała oraz agrest mogą być z powodzeniem uprawiane w doniczkach lub innych pojemnikach. Miniaturowe drzewka hodowane w pojemnikach to świetny sposób na dostarczenie darmowych owoców, takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie i śliwki, ale potrzeba kilku lat, aby stać się ugruntowanymi i dojrzałymi drzewami owocowymi.

Uprawa jabłek w doniczkach

Wraz z wprowadzeniem karłowatych podkładek uprawa jabłek w pojemnikach stała się praktyczną propozycją. Istnieje kilka zalet. Przestrzeń jest oczywista. Jabłka możesz uprawiać na balkonie, tarasie lub podwórku. Podobnie możesz uprawiać brzoskwinie, cytryny, śliwki, wiśnie i gruszki. Kupuj swoje rośliny w okresie dwuletnim i upewnij się, że kupujesz odmiany samopylne. Sadź w ciężkim kompoście i upewnij się, że doniczki łatwo ociekają, ustawiając doniczki na kamieniach. Zimą chronić przed mrozem.

Miękkie owoce

Truskawki są nadal najpopularniejszymi owocami domowymi w systemie pojemników. Możesz kupić specjalne wieże truskawkowe, które mogą pomieścić kilkanaście roślin i zapewnią ci kaskadową ekspozycję smacznych owoców. Największą popularnością cieszą się letnie odmiany owoców. Pierwszym krokiem jest zakup młodych, zdrowych roślin późnym latem lub wczesną jesienią. Sadzić nie później niż w połowie września, aby zapewnić dobry system korzeniowy przed nadejściem zimy.

Jeżyny, jeżyny, jeżyny borówki i jagody pospolite nadają się do produkcji owoców na desery, ciasta i przetwory. Dostępnych jest wiele odmian uprawnych, które dobrze rosną na kratce przymocowanej do ściany lub na trenowanych pędach wykonanych w piramidzie na dużym pojemniku.

Czarna porzeczka to kolejny owoc, który doskonale nadaje się na ciasta i dżemy. Nie są trudne w uprawie, ale musisz wiedzieć, co robić podczas sadzenia i przycinania. Powodem jest to, że większość owoców rośnie na zeszłorocznym wzroście. Oznacza to, że co roku pomaga roślinie wytwarzać dużo nowego wzrostu spod poziomu gruntu. Aby to zapewnić, należy sadzić głęboko z połączeniem korzenia/pędu głęboko pod powierzchnią i odciąć część starego drewna zimą. Każda roślina da ci 10-15 funtów owoców rocznie.

Agrest to kolejny dobry dostawca owoców do produkcji ciast i dżemów. Wymagają niewielkiej pielęgnacji i wymagają jedynie przycinania na zimę, aby mieć wiele nowych pędów w przyszłym sezonie. Możesz spodziewać się do 5 kilogramów owoców z każdego krzewu.

Melony bardzo łatwo rosną w torbie lub pojemniku, ale muszą być podtrzymywane ze względu na wagę owoców. Opracowano nowe odmiany, takie jak „Sweetheart” i „Ogen”, aby dobrze dojrzewały we wszystkich częściach Europy Środkowej. Melony najlepiej rosną na dobrze zbutwiałym oborniku i wymagają regularnego karmienia i podlewania.